2010. augusztus 31., kedd

Szájfájás...(körmöm nem sok van)

A biciklis "esetek" már régebben történtek, a sínes az több, mint 24 éve, az ülőképtelenné tevő is legalább 7, még Balázs ovis volt, érte mentem éppen.

Viszont vannak újabb csontfájdalmaim. Bocsánat, hogy intim részletekkel állok elő, de tényleg az ember lánya azt hihetné, hogy miután több füle van, mint foga, már a nem létező rágó szájszerv nem kínozza. Tévedés. Napok óta olyan csonthártya-gyuszinak tűnő lüktetés van a lepénylesőmben, hogy ma már ott tartottam, hogy ki sem tudom nyitni /jó ennek is megvannak itthon a rajongói /, de tényleg, olyan szájzárasnak tűnik, fáj, ég, a fejem is melegszik, hiába öblögetem, bekaptam rá egy gyógyszert is, a végén még fogorvos lesz belőle. Pedig már 15 éves korom óta, mikor is kezdődött nálam a "fogas kérdés", igazán szívesen lemondanék róla. Hogy örültem annak, hogy végre hosszú hónapok gyötrelmes csuklóhasználata után nem fáj a kezem, elmúlt az ínhüvelyes fájásom. Kétszer megrottyant, égett, majd bepisiltem, de valószínű akkor kerülhetett helyére. Erre itt ez a másik hülyeség. (akkor a havonta jelentkezőkről ne is tegyek említést, mert az a másik dolog, amit nagyon leraknék már, 33 és fél év után).

Megint egy kis kutykó, most videón.




2010. augusztus 30., hétfő

Hogy állok a vezetéssel.../válasz Marisnak/

Nekem van róla papírom, 20 éves és még szűz. Nagy valószínűséggel ez így is marad. Soha egyetlen métert nem vezettem. Mindenki nagy megkönnyebbülésére, csak biciklivel nyomulok. De azzal is már sikerült közelebbi viszonyba kezdenem az aszfalttal. Az volt a keményebb, én meg kék-ződ. Először, mikor estem, beszorult a kerekem otthon az állomáson a sín és vezetősín közé, az átjáróban. Előtte pár héttel ment szét a térdem kézimeccsen, tiszta élvezet volt. Aztán nemsokkal ezután a dinamó fordult be az első kerékbe, mert lábbal szoktam bekapcsolni, és kilazult. Viszont a nagy tanyázást megakadályozta az akkoriban divatos diplomatatáska, amit a kormányon viseltem éppen, így csak az csempült el, valamint egy irgalmatlan 88-as lett a kerékben, emiatt 2 kilométeren át húztam-vontam a járgányt, mire beértem a faluba, szintén az állomásról, munkából hazafelé.

( Csak azért tettem közkinccsé, hogy lássátok, már akkoriban sem voltam egyszerű eset...) :)


Ja, és már emitt otthon is volt "esetem", mikor is választanom kellett, hogy a cukorrépás autó elé megyek, vagy egy úttestre kilógó, szabálytalanul parkoló kisteherautó platójának. Az utóbbit választottam, attól viszont masszívan tanyát vertem az oldalamra, de úgy, hogy egy évig csak a vécén tudtam fájdalommentesen ülni, úgy megnyekkentem farokcsontilag. El sem repedt, röntgenezték, kétszer is fel kellett másznom az asztalra, mert elsőre nem sikerült. Attól sem lettem jobban, ülni csak puha párnán tudtam, de a felálláshoz nagyon rá kellett gyúrnom agyilag, el kellett hitetnem, hogy nem fáááj, pedig majd szétestem.



Ez az én "kaptafám"...



Egy korábbi bejegyzésben utaltam rá, hogy suszter hol maradjon. Ezt tettem. Még születésnapomon tett villámlátogatásán Ercsutól kaptam pár gombóc fonalat, Ice Yarn márkájút. Nem rögtön, de pár nap múlva belekötöttem. Jóvanna, Gail-t. Ezt szeretem a legjobban, és kívülről, meg egyébként is...Bármilyen színátmenetes fonalból jól mutatnak a nagy levélkék. Az igaz, hogy nem nagyon blokkolódott, mindössze 20% gyapjú van benne, de ezen most nem akadtam ki. Az eredeti szín az első képen látható.







Valamint két kép álljon még itt "lustamacska" kutyáról...





2010. augusztus 27., péntek

Nehéz lesz az iskolatáska...

...nekem főleg nehezebb, mint a gyereknek. Mert minek kell már 4-5 nappal előbb, előre felhúzni magam. Olyasmin, ami ráadásul csak bennünket idegesít. Tegnap voltam könyveket venni, ez csak annyiban igaz, hogy munkafüzeteket kellett csupán, hála jóindulatú ismerősömnek, aki készségesen továbbadta a tavalyi könyveiket. Szerencsére mindegyik megfelelő kiadás volt. Így a munkafüzetek, plusz egy angol könyv "csak" 11 ezerbe kerültek. Muszáj valahol spórolnom. :) Amikor aláírtam egy listát, hogy átvettem, és fizettem, akkor látom az osztálynévsort, az összes megbuktatott tavaly nyolcadikost a mi osztályunkba tették, gondolom ez nagyban megdobja majd a tanulás színvonalát, és a hozzáállást mindehhez. (fasza!!!) Persze vannak köztük kimondottan állatkergetők, úgyhogy ettől parázok előre. Megint nagy nulla lesz az elvégeztetett munka. Aztán a tavalyi létszámunkból 4 tanuló el is tűnt, gondolom, megbuktak. Persze a tanárok, iskola hibájából. Ilyen visszhangokat hallottam. Volt szülő, aki emiatt az asztalra próbált csapni, balhé az volt. Nem számít, hogy a hülyegyereke már félévkor is megbukott, ááá, az iskola tehet róla, hogy év végéig nem javított semmit. Aztán meg ez a példa a ragadós, minek tanuljak, ha más is megbukik? Meg van még egy olyan kisleány(???), aki már egy évvel ezelőtt is, 13 éves korában, nála 10 évvel idősebb, nős pasival kavart, anyuka engedélyével, hát annak a fejét csapnám széjjel. Nehogy már tanulásra nem képes a ribi, de a lábát azt szét tudja tenni. A gyomrom fordul ki az ilyen szülőtől. De mit ne mondjak, a testvére a csajnak, 16 éves, megbukott nyolcadikban, most, és APA lesz, nem sokára. (nem kisebbséghez tartozik a család!) Hova is tartunk vajon, minek téptük a szánkat,/ de így igaz!/ egész nyáron át is, hogy tanuljatok, gyerekek, mert csak annak van jövője, akinek van valami a fejében... Sajnos nagyon huzatosak itthon is a fejek, mert egyik fülön be a másikon ki a mindennapos hegyibeszéd.





2010. augusztus 26., csütörtök

Katasztrófa...

...amit Buci-zöldjével műveltem, Vénusz-stóla ürügyén. Meg sem mutatom, megyek és leverem a "cégéremet", méltó párja lettem Mekk Eleknek.

Bővebben: a minta tökéletes, könnyen megjegyezhető volt, csakis fejből kötöttem már. A fonal is remek volt, egyenletes vastagságú, sehol nem kellett eltépnem, csomóznom. A színe csodálatos, zöldes-sárgás-kicsit-kékes. Szép nagy méretet sikerült kihoznom, vízszintesen 8-szor ismételtem a mintaegységet, függőlegesen 16-szor, a háromtűs leláncolás is elsőre ment, egyszeri videó tanulmányozás után, sőt, még szép láthatatlan is lett az összedolgozás.

Eddig semmi bibije nem volt, de aztán nekiálltam blokkolni, be kellett látnom, hogy hiába lelkesedtem újabban a négyszögletes formáért, a blokkolása egyszerűen nem megy. A kerítés csak háromszög- kendő-kompatibilis. Majd lesz azért vele valami, le nem bontom, mindenesetre semmi könnyed stóla jellege nincs. Miért nem marad a suszter a kaptafájánál?

A kutyafáját!

2010. augusztus 25., szerda

Ha hiányoztam volna...

...ne sírjatok utánam, itt voltam, figyeltem ááám! Csak annyira sz@r volt a billentyűnk, hogy nem volt kedvem a képernyő-billentyűzettel kínlódni, inkább nem írtam. (De ma megkaptam az új szerkezetet, és ez már magától is gépel) Helyette....kötöttem, nemsokára bemutathatom az első Vénusz-stólát, Bucika fonalából. Igaz is Bucika, megérkezett a szállítmány, megint zőőőd, de nagyon ott van! Nem baj, hogy nem tekerted fel, legalább nem garázdálkodom vele, hogy ész nélkül belekössek. Aztán a második Vénusz is készül, nincs nagy fantáziám, azt is By-Buci-ból kötöm, vékony tolnai merinóból, ja, az nem is festett, de azért Buci tekerte fel. Nem annyira rossz a minősége, vastagság-vékonyság szempontjából, mint az előzőekben beszerzettek.

Úgyhogy nemsokára mutogatok ezt-azt, meg aztán kezdődik az iskola is, igyekeztem nem meghazudtolni magam, és az utolsó pillanatra hagytam a végső simításokat a készülődésben. Füzetcsomizás, holnap tankönyvek, kollégiumi ruhahalom átmosása...





2010. augusztus 17., kedd

Ez van...

Mostam, mostam, teregettem, teregettem, szeletelek, aprítok, reszelek, keverek-kavarok, felverek, párolok, főzök, főzök, főzök....sütni is fogok. Takarítani is kéne. Ha minden igaz, vendégem lesz, tető nem készül, kötések igen. Bővebbet később. /A billentyűzet is sz@r./

De megérkeztek az első Cinegék, és Moha és Páfrány is, a többi meg majd kilógja magát.




2010. augusztus 15., vasárnap

Őszi chanson tovább zsong...

Az előző bejegyzésben mutatott stóla nagyon falja a fonalat, ezért kértem Bucit, fessen nekem még egy adagot ebből a színkavalkádból. Festett is, DE hála Istennek nem egyeztek annyira a színek, bár azért összehozhattam volna őket. Mégsem tettem, sokkal élénkebbek lettek, sokkal ősziesebbek, és annyira, de annyira akarták ezt a mintát, hogy nem ellenkeztem, Gail lett belőle.( egyfolytában az őszülő levelek lebegtek a szemem előtt, semmilyen más formát nem tudtam elképzelni ezekhez a színekhez, csak a kedélyek borzolása miatt: /bocsánat érte !/ csütörtökön kezdtem, és nem is kötöttem mindennap :(( ) Egyetlen fotón látszanak eredetiben, azért majd még igyekszem jó képet készíteni róla.

Annyira kicentiztem, hogy a 650 méterből kb. 10 méter maradt meg. Buci! Lehet ezt visszaküldöm, hogy legyen miről még egyet varázsolnod, hátha másnak is bejön.





2010. augusztus 10., kedd

" Ősz húrja zsong..."

Persze, hogy azonnal "belekötöttem" Bucikánk őszi levélhullásos színre varázsolt gyapjacskájába. Csak idáig nem volt érkezésem fotózni, ezt is villanyfénynél fotóztam /Moncsi! levonom a béredből! -hallom szinte "főnököm" dörgedelmes befenyítését :), ja, én meg majd nem "dolgozom" meg érte, úgy kell mindkettőnknek :o/ 


Úgy terveztem, stóla lesz belőle, teljesen őszi hangulatba hoztak ezek a színek, és már várom, hogy elmúljanak végre ezek az elviselhetetlen égető napok. Jó jó, már nincs annyira kánikula, de mégis... 


Aztán ahogy kötögettem/ezt is/, háttal ültem az ajtónak, és csak szimatolok a levegőbe, miért is érzem az ősz jelenlétét egyre erősebben? Hááát apa megsétáltatott közben egy kupica lepárlott /?/ rothadt gyümölcslevet, és az illant ki abból a kupicából, betöltve a légteret. Akkor már csak az illatra koncentrálva tényleg olyan volt, összenézve a színekkel, mintha egy gyümölcsös kertben ültem volna, ahol a túlérett barackok, szilvák, almák a fájuk alá tottyanva illatoznának.

(Remélem értitek, mit zagyválok itt össze, pedig nem is ittam a drága nedűből. Nem állhatom az alkohol semmilyen formáját sem. Tőlem még a pálinka is belerothadna az üvegbe, egyetlen korty sörtől képes vagyok berúgni, azt hiszem. Minek is az nekem, mikor így is tudok olyan lenni, mintha tudatot módosítottam volna alkohol által...Magyarán : bármikor tud " csacsi " lenni a fejem.)





Kiegészítés...

Bucika! Nem az én cégéreim lettek leverve! :)))

( Apa pénteken redőnyhúzó miegymást akart cserélni, mert elrojtosodott a régi, na ez olyan 4-5 órát vett igénybe, majd az autó ablaktörlőlapátjával volt viszonya, valami ragasztásos, mivel ez a művelet sem volt gördülékeny, ekkor mondta, hogy a redőnyjavító és ablaktörlő-lapát-szerelő cégéreket sürgősen le kell verni, Mekk Elek módjára. Viszont eléggé necces a tetőfedő kisipar létjogosultsága is, de ennek még nem értünk a végére, így a részeredményekben lehet javulás, már ami az időtényezőt illeti.)

Egyébként tényleg volt olyan, hogy csak két sort kötöttem, tegnap viszont sikerült ez megtízszerezni párszor, mivel apamacska nem volt itthon, így anyaegér cincogtatta a tűket. Órára pontosan nem tudnám megmondani mennyi volt, mindenesetre hamar ment. Nem használtam el 3 gombóc fonalat, kb. 13 dekából kijött, 12-szer ismételtem az első mintát, plusz egyszer a megvariáltat kötöttem rá. Majd jött a szegélyminta, ezzel azért meglódult a fogyasztás /fonal/, a leláncolás előtti sorban számoltam meg a szemeket, én 4-4 szélszemet kötöttem, ezekkel együtt 603 szem volt a tűn.



A napfény íze...

Íme, Ercsu kendője, Barka-Gilicéből. Három nap alatt, /talán közben valahol egy paci is jobblétre szenderült/, agymenés: lóhalálában készült. Volt hétvégén részleges tetőcsere. Más lábát kellett, hogy szagoljam /:)))/, mert az enyémeket már nem éreztem a sok talpalásban, de mindeközben kötöttem, titkon, itt is voltam, ott is voltam. Ma végre befejeztem, pedig egy lakodalomra valót főztem is. Csupa egyszerű dolgot, pörkölt, paradicsomos-oldalasos,édeskáposztásos epegyilkos étket.

Ezt a kendőt pedig annyira akartam már mutatni, hogy csak így blokkolatlanul vetem ide elétek. Talán kivehetőek a szélén végigfutó levelek, a "levendula mezők" össze-nem-érő végtelenbe futó párhuzamosságai mindenesetre igen. A könyv csak afféle ráadás a hangulathoz, nem klasszikus szépirodalom, de van jótéteményes hatása.








2010. augusztus 4., szerda

Mai termés...


Két gyönyörűen felpogácsázott /:)/ gombóc gyapjú, By-Buci, zőőd és őszi levélhullásos-mix színű, két motring, gyatrán gombócolt, általam, Melinda-gyapjú a "FonalMesekönyvéből" /zőőőd és szintén őszi levélhullásos/ jó, ha van ezekből bőven készleten :), 25 deka Marcipán- Barka- Babarózsa pihe-puhaság, és "Rocco fivére" (keresztanya kerestetik!)









2010. augusztus 1., vasárnap

Narancs...

Itt mutatja Rocco, milyen szép és selymes fonalból is készül a második.

Aztán kicsit bohóckodik, hempereg, ezt mondjuk látta már mástól, és könnyen tanul. A rossz példa ragadós.

Hiába mondom, hogy nem gyerekmackó kezébe való a hegyes tűszerszám... Csak megfogdosta.

Meg is sértődött, rögtön ment árulkodni apának, hogy megint csak a kötögetés van...

Aztán meg még neki állt feljebb, bemutatott a kis haszontalan...

Ezen a mintát próbáltam fotózni, de leengedett redőny mellett ez a legtöbb, amit kihozhattam belőle.

Még egy kis durcizás, de aztán ellillant a rosszkedve, és újra megmutatta magát, lazulás közben.


Ezek meg itten a fiúk, középen Unokaöcskössel, mamánál.

Első stólám...

Méretei: 200*60 cm. úgy tűnik megtartja a blokkolást, és már elkezdtem a következőt, végül is könnyebb, mint a kendő, mert a szemszám nem szökik az egekbe, könnyebb tartani a tűt, akkora méret nem lesz persze, ami a "ZIL-plató" hátamat elrejtené, de tetszik... (minta: Haapsalu)




Környe Márciusban