2021. október 30., szombat

2009-ből "hoztam"


„ A következő tavaszon, mikor a nyári hónapokra V-alakban észak felé húzó vadludakat látsz, talán elgondolkodsz rajta, hogy a tudósok mit fedeztek fel : miért V-alakban szállnak a ludak. Kimutatták, hogy minden madár szárnycsapása emelő erőt fejt ki a közvetlenül mögötte repülő madár számára. Azáltal, hogy V-alakban repül a csapat, legalább hetven százalékkal nagyobb utat tud megtenni. Nem csodálatos?

Első alapigazság : ha több ember azonos irányban halad és kommunikálnak egymással, hamarabb elérik céljukat, mert egymás iránti bizalmukon utazhatnak. Ha együtt vagyunk és a bizalom szárnyain szállunk , energiáink megsokszorozódnak.

Második alapigazság : ha egy lúd kiesik az alakzatból, hirtelen megérzi a légellenállást és azt, hogy milyen nehéz egyedül haladni. Gyorsan visszaigazodik hát az alakzatba, hogy kihasználja a közvetlenül előtte haladótól származó emelő erőt. Ha van annyi eszünk , mint egy lúdnak, megmaradunk egy alakzatban azokkal, akik ugyanarra tartanak , mint mi.

Harmadik alapigazság : ha a vezér elfárad, leghátra marad és más veszi át a helyét a csúcson. Nyilvánvaló, hogy a legelsőt nem segíti semmi. Amikor kimerül , hátramarad. Tehát a nehéz feladatokat érdemes beosztani, legyen szó emberekről vagy észak felé húzó vadludakról.

Negyedik alapigazság : a hátul repülők időnként hátulról biztatják az első ludakat , hogy ne lankadjanak. Ám vigyáznunk kell, hogy mit mondunk, amikor hátulról gágogunk... Figyeljétek csak a vadludakat!

Ötödik alapigazság
 : ez nagyon fontos. Ha a ludak egyike megbetegszik , megsebesíti egy lövedék, vagy kiesik az alakzatból, kettő kiválik a többi közül és követi lefelé, hogy segítse és megvédje. Ugye csodálatos?! Ott maradnak mellette addig , amíg ismét képes lesz repülni, vagy el nem pusztul. Ezután pedig útnak indulnak egymaguk, vagy egy másik alakzathoz csatlakoznak, amíg csoportjukat utol nem érik...”


Jean Vanier



Nincsenek megjegyzések:

Környe Márciusban