"Lágy sajt
1 ek sóval 2 percig forralni
1,5 dl 10%-s ecetet beleönteni és ismét 2 percig forralni
Óvatosan keverve addig amíg áttetsző savó képződik , kicsit várunk és leszűrjük a kicsapódott túrószerűséget, gézbe rakjuk felakasztjuk hogy kicsepegjen még a benne lévő savó, kb. 15 perc picit megnyomkodjuk és 2 edénybe tesszük, már ha 2 féle ízesítést szeretnénk, én az egyikbe 1 fej lilahagymát és snidlinget apróra vágva belegyúrtam, a másikba meg 3 gerezd átpréselt fokhagymát, kis edénybe vagy formába nyomkodva amit belülről sóval megszórtam, pár óra múlva megfordítani újra benyomkodni a formába és szép sima sajtunk lesz,folpakkal ki lehet bélelni a formát hogy könnyebben kiszedjük természetesen akkor azt sózzuk meg,! Tartósítani ha tovább akarjuk eltartani sós vízben kell egy éjszakát áztatni, de ezt még nem próbáltam ki . Ebből a mennyiségből kb. 70 dkg-s sajtunk lesz."
7 megjegyzés:
Nnna, ez a kedvenc sajtom, szinte hetente csinálok egy adagot belőle. :-)
Legjobban pirítva szeretem! A natúr sajtot kb. centi vastag szeletekre vágom, és egy teflonon kettő csepp olíván szép pirosra sütöm. Igen, a sajtot!:-) Pirosra! Eszméletlen finom, ma is ezt ebédeltem! :-)
Ja, mert a jó múltkor még siránkoztam a tejesember miatt, de azóta már van tejautomata a szomszédban, állandóan friss házitejjel. :-)
Én is csináltam egyszer, de nem sajtot akartam, hanem túrót. Sikerült jobban kicsepegtetnem. Kicsit sótlan volt... :-)
Csak túrót is szoktam, de akkor inkább altatom előtte a tejet, és azt melegítem föl. Abból aztán általában pogácsa lesz, vagy pite, netán palacsintába kerül. Ercsu, mikor itt voltál, visszaúton, akkor nem pogácsa volt? Odafelé almáspite, arra emlékszem.
A túrót nem így kell! Hanem ahogy Moncsi írja: először altat, aztán egy kicsit felmelegít, aztán csöpögtet.
Odafelé almáspite, visszafelé pogácsa! :-)
Meg volt rántott tök is, ami nagyon finom volt! :-) De azt ne kérdezd, melyik úton! :-)
A tök odafelé, nemsokára megint lesz, már lement a hó a kertről.
Ezt muszáj lesz nekem is kipróbálnom :)
Díjat kaptál :)))
Igen, kicsit meg volt savanyodva. Azért akartam volna túrót. (Csak nem tudtam, hogy épp csak ki kell nyomkodni; én beleöntöttem egy szitába, és hagytam egy napig, a hűtőben lecsöpögni... :-P)
Szerencsém volt, mert jó ízű lett. :-)
Megjegyzés küldése