2012. május 24., csütörtök

Krokodil- szem-szelidítő foszlós kifli

A kifli: Limara tejfölös kiflije. Némi változtatással, mert túl kemény lett volna a tészta. Hiába a liszten sok múlik.

Hozzávalók:
  • 2 dl tej   (2.5-3 dl)

  • 2 ek. tejföl  (2 púpozott kanál)

  • 2 ek. burgonyapehely (elhagyható)  elhagytam :))

  • 2 tk. só

  • csipet aszkorbinsav

  • 4 dkg olv. vaj vagy 4 ek. olaj   (5 deka vaj, plusz egy fél kanálnyi olaj is)
  • 50 dkg liszt

  • 1 tk. cukor

  • 3 dkg élesztő



2012. május 21., hétfő

Háromszínű püspökkenyér

Közkívánatra a süti leírása, a májusi Erdélyi Konyhában találtam, de ez ugyanaz a recept. Nekem nem lett túl magas, kicsit tömörnek is éreztem. De mire odajutunk, hogy na, most jól beeszünk belőle, addigra az utolsó morzsa is eltűnik.



 

2012. május 14., hétfő

Csak fújt közben a szél...

Mi tagadás, fáztam ma. Ezért aztán ismét dagasztottam könnyű sós kiflit, és buci- valamint zsemletésztát. A kettő ugyanaz, csak az eltérő formákra utaltam ezzel.

2012. május 13., vasárnap

Sok minden "történt"...

Zebra szelet, zsákocska egyiptomi pamutból, könnyű sós kifli Erdélyi Konyhából, valamint megcsomóztam Salamont. :)

Ezeken kívül "történtek" még császárzsemlék, és bucik, valamint egy tálca mézes zserbó és egy tepsi töltött zsemle is, de ezeket nem dokumentáltam.

2012. május 9., szerda

Első boleró

Elindultam egy láncszem-sorral, kihagytam szemeket, horgoltam pálcacsoportokat, mentem-mendegéltem, amíg félútig nem jutottam. Ott aztán hátraarcot csináltam, és újra kezdtem a pálcákat csoportosan horgolni, amíg meg nem tettem az első félút távolságát újra. Szálat eldolgoztam.Két oldalról összehorgolásztam a téglalapból egy kis darabot, meg ismét, a másik oldalon. Ez lett az ujja. Megint menés-mendegélés, de már körben, gallér gyanánt, és csak hogy kerete legyen az alkotásnak. Lett. Nem igazán látszik, de nekem tetszik, amit látok. Mit látok? Boleró.hegyeket, még csak vízió, de lényegében itt vannak, csak bele kell álmodni az anyagba őket.

2012. május 4., péntek

ééés meggyeses is...:))

Csokis, narancsos, puncsos

A csokis az Kinder-szelet süti, közelről, mert így többnek látszik, miután nem sok maradt, amit megmutathatok. A narancsos az ugyebár zokninak látszó, és az "orránál fogva" hibrideltem meg. Ugyanis zokni orrot sem tudok kötni,ha onnan kellene kezdeni. Maradt a horgolás. Így elég széles lesz, és kényelmesebb az ujjaknak, mint, mikor csak fogyasztgatom két soronként. Anyagában is keverék, az egyszínű az Atlas, Lana-Texes, az iromba( mostanában két kvízműsorban is elhangzott ez a kifejezés, a jelentése alapján erre a fonalra is ráillik)pedig Kata ajándéka, Németországból. Sajnáltam volna egyszuszra elhasználni, ezért pótoltam a másikból.A kendőkezdemény pedig szintén Lanás, és Adamas névre hallgat, olyan szépek a színei, mintha tényleg puncs fagyi lenne, egy kis málnával vagy eperrel és csokival megfejelve.

Környe Márciusban