2009. október 19., hétfő

Környezettudatos

Macustól kaptam a labdát, nem dobom senkinek, ha valakinek véleménye van erről, ossza meg velünk egy bejegyzésben

(kicsit össze-visszára sikeredett a formázás, bocsánat érte)


1. Írd össze, mire van szükséged! Csak azt vedd meg, amire ténylegesen szükséged van, ne azt, amit el akarnak neked adni. A nagy bevásárlóközpontok és a reklámok profi módon csábítanak a felesleges pénzköltésre.

Mindig felírom, feledékeny vagyok :( .Nem járunk bevásárlóközpontba!!!

2. Menj a piacra vagy helyi boltba! Így vásárlásoddal a helyi kisvállalkozókat, a helyi gazdaságot támogatod, amitől a te jóléted is függ. A multinacionális üzletláncok profitja kikerül a helyi gazdasági körforgásból.

Piacra nem járunk, saját kertben megteremnek a szükséges zöldségek. Még mindig nem járunk a multikhoz...

3. Vigyél magaddal táskát, szatyrot! Ne fogadj el zacskót mindenhol. Egyrészt pénzt adsz érte feleslegesen, másrészt szemét lesz belőle, ami terheli a környezetet, sőt a szemétdíjat is te fizeted.

A táskám szatyrokkal van tele állandóan hurcolászom magammal.

4. Menj gyalog vagy tömegközlekedéssel! A mozgás egészséges és ingyen van. Ha tömegközlekedéssel utazol, tizenötször kevesebbet szennyezed a környezeted, mintha autóval közlekednél, és jóval olcsóbb is.

Biciklizem mindenhova falun belül, van jogosítványom, 19 éve, de még szűz...:))

5. Vegyél helyi termékeket! Keresd a lakóhelyed közelében készülő dolgokat, ezáltal a helyi gazdaság fenntartásához és fejlődéséhez járulsz hozzá és csökkented a szállítással járó környezetterhelést is. Minél távolabbról jön, annál többet szennyez.

Erre megint azt tudom mondani: csak a legszükségesebb dolgokat vesszük, tejet háztól kapom már 10 éve legalább,kenyeret szoktam venni, húst disznóból nyerjük, 3 napig szoktunk vágni, ketten, plusz kölykök, de ők nem sokat tesznek hozzá, csak nézni szoktak :((

6. Válaszd az egyszerű, környezetbarát csomagolást! Ne dőlj be a szép külsőnek! A drága csomagolást Te fizeted meg, holott neked csak a termékre van szükséged. Kettőt fizetsz, egyet kapsz! Keresd a visszaváltható, újrahasznosított, egyszerű csomagolást!

Nem sok ásványvizet vásárolunk, azt is csak hogy legyen üvegem a tejnek.

7. Kerüld a vegyszereket! Kerüld a nem természetes alapanyagokból, gyárilag előállított, vegyszerezett, félkész élelmiszereket! A vegyszerek ártanak az egészségednek.

A vegyszereket még nem sikerült kiváltani, így egyszerűbb.

8. Vegyél idényzöldséget és -gyümölcsöt! Az üvegházi, vegyszerezett, több ezer kilométert utaztatott, mesterségesen érlelt, agyoncsomagolt és tartósított áruk jelentős környezetterhelést okoznak, és csak a szemnek szépek.

Nálunk biokertészet van , nem permetezzük a kertet, pl. krumplibogarakat apa kézzel szedegeti évek óta, de már unja, és lehet jövőre permetezni fog...

9. Kerüld az egyszer használatos és felesleges dolgokat! Az egyszer használatos termékek előállítása, majd kidobása energiapazarlással és felesleges környezetterheléssel jár. Elektromos fogkefe, konzervnyitó és kenyérszeletelő? Ugyan már…

Fent említett eszközöket nem használunk, elemeket töltjük. Szelektív gyűjtés erre még nem bevett szokás.


10. Olvasd el a címkéket! Nézd meg: ki állítja elő a terméket, honnan jött, mit tartalmaz, mibe csomagolják, hová kerül? Ha nincs is tökéletes termék, válaszd a lehető legjobbat. Az vagy, amit eszel.

A legjobb, ha nem olvasom el. Félkész dolgokat nemigen veszünk, a levesbe(hús), saját kézzel készített tésztát szeretjük, ha boltit lát apa: Mész a háztól! szólással illet(persze csak viccel)


1 megjegyzés:

Macus írta...

Köszönöm,hogy a körülmények ellenére ilyen gyors voltál!

Környe Márciusban