2009. november 1., vasárnap

Kesztyű... képekben

A kezdést még nem fotóztam le, de az megegyezik a zokni kezdésével,

egészen a hüvelykujjpárnához való szaporításig.( Praktikus tanácsom: a felszedett szemeket először csak 3 tűre osszuk szét, így nem nyeklik ide-oda a darabunk. Mikor már a patentrész készen van, és sima kötéssel folytatjuk, akkor szedjük 4 tűre)

Jobb kéznél az első tűn készítjük az éket ehhez.( Bal kézhez a szembeosztás a 2. tűn: 7-1-2, az 1 mellett szaporítunk!) A tűn lévő első két szemet lekötjük, majd a következő szem előtti keresztszálból egy szemet szaporítunk, csavart sima szemmel/ a szembe hátulról bökünk, így kevésbe keletkezik lyuk/. Egy sima következik, majd újra keresztszálba szaporítunk. Ezután lekötjük a többi szemet a körön végig. Egy teljes kör következik, majd újra szaporítunk, mindig így: 2 sima, keresztszálba szaporítás, ék szemei, az utolsó ékszem után, szaporítás a keresztszálba. Magyarán: ha pl. 10 szem van egy tűn, akkor az ék előtt két szem, utána 7 szem van, a tizedik szem ott van az ék közepén. Maradjunk a 40 szemes példánál. az ék ekkor 12 szemből áll, vagyis, mikor az utolsó szaporított kört kötjük, a beosztás az első tűn: 2-13-7 szem. Azért 13, mert ott van 1 szem ugye a tízből. Ezután kössünk még egy kört.

Kész az ékünk, póttűre kell szedni a szaporítást. DE! Csak 12 szemet, hogy újra 10 szemünk legyen az 1. tűn. Jó szorosan hozzávesszük újra a szemeket, és megkötjük a kesztyűt végig, vagy ujjatlanul, tetszés szerint.
Következhet a hüvelykujj: a 12 szemet 2 tűre szedjük le a póttűről, és hogy ne keletkezzen lyuk, még 5 szemet felszedünk 3. tűre: kettőt az egyik tű mögött, kettőt a másik előtt, közben egy szemet középről.

Kötünk egy kört a 17  szemmel. A kör a plusz öt szemnél kezdődik. Itt most fogyasztani kell:  Első szemet leemeljük, köv. lekötjük, áthúzás. 1 sima, majd kettőt simán összekötünk. Tovább a körön, Majd egy sima kört kötünk. Eztán újra fogyasztunk: 1 tűn: 3 szem van,

Végig kötjük a kört, majd még egyet, és következik az utolsó fogyasztás: 1. tűn: két szemet leemelünk, mintha kettőt akarnánk összekötni, köv. sima, a leemelteken áthúzzuk.

Kössük végig a kört, majd még egyet, ha csak zongorakesztyűt készítünk, akkor le is láncolhatjuk ezután a szemeket. Ha végig akarjuk az ujjat kötni, akkor a köv. körben még egy szemet fogyasszunk, hogy párosak legyenek. A megfelelő hossznál a szemeket kettesével összekötjük, és az elvágott fonallal összehúzzuk.

7 megjegyzés:

Anice kötős blogja írta...

Köszi, hogy felraktad, nagyon ügyes a dolog!

Moncsi írta...

Ha valahol túlfogalmaztam magam, csak szóljatok!!! Biztos egyszerűbben is lehetett volna!

nöné írta...

Nagyon profi, legközelebb ki is fogom próbálni, mert én nem így szoktam:o)

Kriszta írta...

Szerintem is nagyon jól írtad le, köszi a fáradozásért :)

Mosolyrend Évi :) írta...

Szia :)
De aranyos vagy!
Én is köszönöm!
Kezdőként nekem hottentotta .) de majd kérdezek.OK???

Szép estét!

Kangamama írta...

Köszi a leírást, biztos sokunknak hasznos lesz!!

Moncsi írta...

Szívesen! Bár a képek itt-ott homályosak, de a lényeg látszik. A végén a fogyasztást még nem fotóztam, mert most csak ujjatlanokat kötöttem, de igyekszem! Kössetek, Lánykák! Hadd lássam, tényleg jól írtam-e mindent, és nem valamiféle Marslakó- kézrevalók születnek majd a leírást követve.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blogarchívum

Rendszeres olvasók

Címkefelhő

"...ott születtem én..." (1) "crochet baskets" (1) "little girl"hat (1) "owl"mittens (1) ( násá nóvaja szobáká (1) Adamas shawl (3) Adamas shawl. (1) Aeolian shawl (11) ajándék (2) bag (1) baltic blossoms (2) calorimetry (4) crochet (2) crochet bag (1) crochet bolero (1) crochet butterflies (1) crochet butterfly pattern (1) crochet doilies (5) crochet hat (1) crochet shopping bag (1) crocodile stich (1) család (4) Echo flower shawl (1) ékszer (1) emlékezés (4) entrelac knitting (1) fingerless gloves (2) fokhagymás leváros kalács :) (1) fonalak (3) fülvédő (1) gail pattern (1) gail shawl (18) hájas tészta (1) happy birthday (1) Haruha scarf (1) Haruni shawl (1) horgolás (2) How to knit it? (1) idézet (1) Jaques Cousteau Hat (1) játék (2) kardigán (1) karikás ostor (1) kellokukka (1) kellokukka shawl (9) kenyér (2) kesztyű (1) kicsi-lány sapka (1) kiri (11) knitting (4) knitting bag (1) knitting hat (15) knitting hats (5) knitting needle (1) knitting sock (15) könyv (1) kötés (1) kötött (1) kötött sapka (6) kötött zokni (3) lábmelegítő (1) Laminaria (8) leaf and flower shawl (3) Leaf lace (1) Leafy Lace Scarf (1) legwarmers (1) lekvár és csalamádé (1) Mathilda's shawl (2) mittens (9) moncsi (1) olasz kezdés és befejezés (1) orange Gail (1) our new dog (1) pattern with Excel (1) pendrive-"coats" (1) pite (2) poncsó (2) pumpkin (1) rainbow (1) Rocco és Vinny (1) sajt (1) scarf (2) shawl (2) shetland triangle (6) short row heel (2) sock heel with short row (1) sock yarns (4) socks (6) South Bay Shawlette (1) Springtime Bandit (1) Stretchy Bind Off (1) Swallowtail Shawl (7) táska (3) tolnai gyapjú (1) Touch me (1) tömködős piramis (1) Trinity (1) túrófánk (1) unser neuer Hund (1) unser neuer Hund) (1) uruguay-i lace (3) wool yarn (3) yarns (5) yarns and needles from Finland (1) zokni (4) zoknifonal (1)