2009. november 1., vasárnap

Kesztyű... képekben

A kezdést még nem fotóztam le, de az megegyezik a zokni kezdésével,

egészen a hüvelykujjpárnához való szaporításig.( Praktikus tanácsom: a felszedett szemeket először csak 3 tűre osszuk szét, így nem nyeklik ide-oda a darabunk. Mikor már a patentrész készen van, és sima kötéssel folytatjuk, akkor szedjük 4 tűre)

Jobb kéznél az első tűn készítjük az éket ehhez.( Bal kézhez a szembeosztás a 2. tűn: 7-1-2, az 1 mellett szaporítunk!) A tűn lévő első két szemet lekötjük, majd a következő szem előtti keresztszálból egy szemet szaporítunk, csavart sima szemmel/ a szembe hátulról bökünk, így kevésbe keletkezik lyuk/. Egy sima következik, majd újra keresztszálba szaporítunk. Ezután lekötjük a többi szemet a körön végig. Egy teljes kör következik, majd újra szaporítunk, mindig így: 2 sima, keresztszálba szaporítás, ék szemei, az utolsó ékszem után, szaporítás a keresztszálba. Magyarán: ha pl. 10 szem van egy tűn, akkor az ék előtt két szem, utána 7 szem van, a tizedik szem ott van az ék közepén. Maradjunk a 40 szemes példánál. az ék ekkor 12 szemből áll, vagyis, mikor az utolsó szaporított kört kötjük, a beosztás az első tűn: 2-13-7 szem. Azért 13, mert ott van 1 szem ugye a tízből. Ezután kössünk még egy kört.

Kész az ékünk, póttűre kell szedni a szaporítást. DE! Csak 12 szemet, hogy újra 10 szemünk legyen az 1. tűn. Jó szorosan hozzávesszük újra a szemeket, és megkötjük a kesztyűt végig, vagy ujjatlanul, tetszés szerint.
Következhet a hüvelykujj: a 12 szemet 2 tűre szedjük le a póttűről, és hogy ne keletkezzen lyuk, még 5 szemet felszedünk 3. tűre: kettőt az egyik tű mögött, kettőt a másik előtt, közben egy szemet középről.

Kötünk egy kört a 17  szemmel. A kör a plusz öt szemnél kezdődik. Itt most fogyasztani kell:  Első szemet leemeljük, köv. lekötjük, áthúzás. 1 sima, majd kettőt simán összekötünk. Tovább a körön, Majd egy sima kört kötünk. Eztán újra fogyasztunk: 1 tűn: 3 szem van,

Végig kötjük a kört, majd még egyet, és következik az utolsó fogyasztás: 1. tűn: két szemet leemelünk, mintha kettőt akarnánk összekötni, köv. sima, a leemelteken áthúzzuk.

Kössük végig a kört, majd még egyet, ha csak zongorakesztyűt készítünk, akkor le is láncolhatjuk ezután a szemeket. Ha végig akarjuk az ujjat kötni, akkor a köv. körben még egy szemet fogyasszunk, hogy párosak legyenek. A megfelelő hossznál a szemeket kettesével összekötjük, és az elvágott fonallal összehúzzuk.

7 megjegyzés:

Anice kötős blogja írta...

Köszi, hogy felraktad, nagyon ügyes a dolog!

Moncsi írta...

Ha valahol túlfogalmaztam magam, csak szóljatok!!! Biztos egyszerűbben is lehetett volna!

nöné írta...

Nagyon profi, legközelebb ki is fogom próbálni, mert én nem így szoktam:o)

Kriszta írta...

Szerintem is nagyon jól írtad le, köszi a fáradozásért :)

Mosolyrend Évi :) írta...

Szia :)
De aranyos vagy!
Én is köszönöm!
Kezdőként nekem hottentotta .) de majd kérdezek.OK???

Szép estét!

Kangamama írta...

Köszi a leírást, biztos sokunknak hasznos lesz!!

Moncsi írta...

Szívesen! Bár a képek itt-ott homályosak, de a lényeg látszik. A végén a fogyasztást még nem fotóztam, mert most csak ujjatlanokat kötöttem, de igyekszem! Kössetek, Lánykák! Hadd lássam, tényleg jól írtam-e mindent, és nem valamiféle Marslakó- kézrevalók születnek majd a leírást követve.

Környe Márciusban