2010. február 23., kedd

Sajtrecept

Nem saját kútfőből való, a Kézimunka fórumon olvastam, kipróbálásra kölcsönvettem, és bevált. Azt azért hozzáteszem, hogy tisztán házitejből készítem, nem is tudom már, mióta kapunk igazi tejet, talán tíz évnél is régebben.


"Lágy sajt

5 liter 3,5%-s tejet felforralni,

1 ek sóval 2 percig forralni

1,5 dl 10%-s ecetet beleönteni és ismét 2 percig forralni

Óvatosan keverve addig amíg áttetsző savó képződik , kicsit várunk és leszűrjük a kicsapódott túrószerűséget, gézbe rakjuk felakasztjuk hogy kicsepegjen még a benne lévő savó, kb. 15 perc picit megnyomkodjuk és 2 edénybe tesszük, már ha 2 féle ízesítést szeretnénk, én az egyikbe 1 fej lilahagymát és snidlinget apróra vágva belegyúrtam, a másikba meg 3 gerezd átpréselt fokhagymát, kis edénybe vagy formába nyomkodva amit belülről sóval megszórtam, pár óra múlva megfordítani újra benyomkodni a formába és szép sima sajtunk lesz,folpakkal ki lehet bélelni a formát hogy könnyebben kiszedjük természetesen akkor azt sózzuk meg,! Tartósítani ha tovább akarjuk eltartani sós vízben kell egy éjszakát áztatni, de ezt még nem próbáltam ki . Ebből a mennyiségből kb. 70 dkg-s sajtunk lesz."




7 megjegyzés:

ercsu27 írta...

Nnna, ez a kedvenc sajtom, szinte hetente csinálok egy adagot belőle. :-)

Legjobban pirítva szeretem! A natúr sajtot kb. centi vastag szeletekre vágom, és egy teflonon kettő csepp olíván szép pirosra sütöm. Igen, a sajtot!:-) Pirosra! Eszméletlen finom, ma is ezt ebédeltem! :-)
Ja, mert a jó múltkor még siránkoztam a tejesember miatt, de azóta már van tejautomata a szomszédban, állandóan friss házitejjel. :-)

Zsófi írta...

Én is csináltam egyszer, de nem sajtot akartam, hanem túrót. Sikerült jobban kicsepegtetnem. Kicsit sótlan volt... :-)

Moncsi írta...

Csak túrót is szoktam, de akkor inkább altatom előtte a tejet, és azt melegítem föl. Abból aztán általában pogácsa lesz, vagy pite, netán palacsintába kerül. Ercsu, mikor itt voltál, visszaúton, akkor nem pogácsa volt? Odafelé almáspite, arra emlékszem.

ercsu27 írta...

A túrót nem így kell! Hanem ahogy Moncsi írja: először altat, aztán egy kicsit felmelegít, aztán csöpögtet.

Odafelé almáspite, visszafelé pogácsa! :-)
Meg volt rántott tök is, ami nagyon finom volt! :-) De azt ne kérdezd, melyik úton! :-)

Moncsi írta...

A tök odafelé, nemsokára megint lesz, már lement a hó a kertről.

Kriszta írta...

Ezt muszáj lesz nekem is kipróbálnom :)

Díjat kaptál :)))

Zsófi írta...

Igen, kicsit meg volt savanyodva. Azért akartam volna túrót. (Csak nem tudtam, hogy épp csak ki kell nyomkodni; én beleöntöttem egy szitába, és hagytam egy napig, a hűtőben lecsöpögni... :-P)

Szerencsém volt, mert jó ízű lett. :-)

Környe Márciusban